luni, 27 octombrie 2008

De ce tabără de scriere creatoare?

De ce ar trebui să îţi pui întrebarea dacă e bună o tabără de scriere creatoare? Sau de ce ar trebui să te întrebi încotro merge scrisul contemporan, literatura de azi? Sau de ce ar trebui să te intereseze gândurile unora care îndrăznesc să le scoată din carapacea minţii şi să le pună pe tapet?

Tocmai pentru că noi nu ne mulţumim să gândim şi să lăsăm gândurile să se piardă, să moară; tocmai pentru că noi vrem să comunicăm la un alt nivel cu ceilalţi; tocmai pentru că literatura contemporană înseamnă dinamism, înseamnă să trăieşti azi, să fii om al clipei, o clipă care se poate păstra în eternitate...

Scriere creatoare, ne spunea un profesor al nostru, nu înseamnă numai trăire, ci şi muncă; nu înseamnă numai muncă, ci şi gândire critică - la ce ne ajută astea azi? La tot, nu numai la scris. Ne ajută în viaţă, ne ajută în relaţiile cu ceilalţi, ne ajută să ne eliberăm de prejudecăţi, de clişee, de imagini comune, de un eu care nu ne mai reprezintă sau nu ne-a reprezentat niciodată...

Tabăra noastră merge pe principiul îmbinării scrierii creatoare cu gândirea critică, a talentului cu munca şi discernământul. Tabăra noastră va însemna dinamism, va însemna muncă în echipă, va însemna principii vestice aduse în frumuseţea estică a inimii. Tabăra noastră va însemna, mai presus de toate, distracţie - distracţia cea bună, distracţia cea rodnică!

Dar nu te vei convinge de asta până nu vei veni să vezi! Banii îi dădeai şi pe o tabără normală, unde mergeai la odihnă, la un alt fel de distracţie, însă aici nu plăteşti numai ca să dormi şi să mănânci. Nu. Aici vei primi vizita unor scriitori renumiţi, vei lucra într-o echipă de "profesionişti într-ale scrisului", vei petrece timpul fără să te plictiseşti, vei îmbina teoria cu practica, vei scrie şi iar vei scrie, vei petrece nopţile la filme şi la discuţii legate de ele şi de activitatea de peste zi, iar zilele îţi vor fi pline de realizări!

Îţi promitem că nu îţi va părea rău!

Un comentariu:

Anonim spunea...

dak n-a comentat nimeni pana acu inseamna ca i-ai convins...? sabi