vineri, 12 noiembrie 2010

Aducere la ziD

Ziua bună tuturor!

După cum mulţi dintre voi deja ştiu, Atelierul de Creaţie Literară LUMINA DE AVARIE şi-a reluat activitatea acum trei săptămâni.
Ne-am întâlnit prima oară într-un număr destul de restrâns, însă ne bucurăm de şi salutăm prezenţa mai multor tineri - sperăm noi deja - membri. Astfel, la cea de-a treia întâlnire putem spune că grupul nostru totalizează momentan 10 membri. Ca şi la Facultatea de Litere, după cum bine observa scriitorul Cristian Teodorescu într-o conferinţă recentă, şi la noi la Atelier numărul fetelor este net superior celui al băieţilor, dar acesta nu poate fi decât un lucru îmbucurător!
După primele întâlniri, am hotărât de comun acord că ne vom ocupa anul acesta mai întâi de poezie, apoi de proză. Tocmai de aceea, am întocmit un program în şapte paşi sau şapte săptămâni - pentru care ne-am inspirat din tehnica de realizare a unui atelier asemănător la o Universitate americană - pentru a ajunge la un rezultat parţial - acela ca fiecare membru să fie capabil de a realiza o poezie contemporană măcar în ce priveşte partea dimensiunea formală a ei (ne referim în special la CUM, nu neapărat la CE).
Aşadar, primul pas a fost să găsim fiecare SUBIECTE interesante în viaţa noastră, subiecte care merită relatate mai departe şi ar avea ceva de spus cititorilor. Deci prima temă a fost aceasta, scrierea unui poem pe un subiect interesant din propria viaţă. În acest caz, am pus accentul pe faptul că propria experienţă este cel mai bun ajutor în a scrie ceva bun şi care să îi intereseze şi pe alţii.
Un al doilea pas a fost scrierea din perspectiva unei PERSOANE diferite. Această a doua temă a dat mai mari bătăi de cap membrilor grupului nostru tocmai din cauta dificultăţii subliniate încă de la început - este foarte greu să vezi realitatea prin ochii altuia, este foarte greu să te fereşti de descrierile din afară, încercând să intri totalmente în pielea celuilalt, pe principiul aristotelic al măştii. Aşadar, tema a fost scrierea unui text poetic din perspectiva unei alte persoane.
Al treilea popas l-am făcut în lumea POVEŞTILOR. Surprinzător pe cât ar părea, dar nu al poveştilor clasice, al basmelor sau poveştilor cu zâne, ci într-o lume a poveştilor din viaţa noastră. O amintire din copilărie, o amintire din viaţa recentă, o poveste care merită ascultată şi pe care îţi doreşti să o spui şi altora, cam acesta a fost ţelul acestei cea de-a treia întâlnire a noastră. Aşadar, tema pentru săptămâna viitoare este realizarea unui text poetic pornind de la o poveste din viaţa noastră. Aveţi grijă că un subiect este diferit de o poveste!
Vom reveni cu mai multe detalii şi cu textele realizate şi lucrate până acum!

În altă ordine de idei, de LUNI, 15 NOIEMBRIE, vor începe înscrierile la evenimentul nostru anual - TABĂRA NAŢIONALĂ DE SCRIERE CREATOARE LUMINA DE AVARIE! Şi în acest caz, vom reveni cu informaţii!

Niciun comentariu: