vineri, 6 martie 2009

Istoria critică a Literaturii Române

Astăzi, 6 martie, în Aula Corpului N al Universităţii TRANSILVANIA, a avut loc lansarea în Braşov a impresionantului volum, "ISTORIA CRITICĂ A LITERATURII ROMÂNE", al lui NICOLAE MANOLESCU, editura Paralela 45, 2008.
Au vorbit editorul cărţii, domnul Călin Vlasie, de la editura Paralela 45, prof. dr. Andrei Bodiu, Decanul Facultăţii de Litere de la Braşov, şi, bineînţeles, autorul.
Aflată în vederea majorităţii criticilor români contemporani care au alcătuit un "clasament" al apariţiilor literare ale anului trecut şi fiind apreciată ca şi cea mai importantă carte publicată în 2008, ISTORIA domnului Manolescu a fost catalogată, după cum spunea poetul Andrei Bodiu, pe o scară, de la un "monument", la "testamentul literar al autorului".
Profesorul Nicolae Manolescu a vorbit simplu şi la obiect, îndemnându-i pe cei prezenţi - în marea lor majoritate, foarte tineri şi tineri - să citească şi, de ce nu, să scrie şi ei, dintr-o perspectivă inedită, o Istorie a Literaturii Române. El a insistat ca tinerii să îşi formeze şi să îşi exprime propriile păreri în ce priveşte literatura, citind şi trecând ceea ce citesc prin propriile filtre. A dat exemplu studenţilor săi din ultimul an de studii, pe care i-a îndemnat să îşi spună părerea despre principalele romane ale perioadei comuniste, propria părere, nu citate din critica lui, a lui Eugen Simion sau a altor critici.
Una peste alta, evenimentul a fost unul remarcabil şi la care merita să fi participat. Ceea ce m-a impresionat, personal, a fost numărul mare de cumpărători ai cărţii! A fost o mare bucurie să văd că există un interes pentru literatură şi la noi în oraş.

Un comentariu:

Anonim spunea...

am ratat...